Facebook
Златно мюсли и овесени бисквити
Производство и продажба на здравословни мюсли и бисквити в град Шумен

"Йонас"

Старите грешки могат да се случат отново, докато някой не реши да постъпи различно.

Размер: А5; стр. 16; Цена: 2.50 лв.

 

Кратък откъс:

"И докато всички се отчайваха все повече и повече, Йонас изведнъж се изправи и каза:

-Аз съм виновен!

Всички го изгледаха смутено и преди някой да каже нещо, Йонас продължи.

-Откак съм излязъл от дома си, само нещастия ме намират. -и им разказа за думите на баща му. – В началото не вярвах, че тия думи ще ме следват където и да отида, но ето и сега, пак същото се случва.

Всички се умълчаха. И за изненада на Йонас, никой не пожела да вземе живота му, за да избави себе си и другите. Понеже от това, което им разказа, трябваше точно така да постъпят с него.

-Какво да направим, момко? – каза най-възрастния помежду им.

И без даже да помисли какво казва, Йонас отвърна:

-Трябва да се отървете от мене. Трябва веднага да ме убиете, инак не можете се избави.

Всички го изгледаха изненадано. И както удавници, рано или късно щяха да се хванат за тая сламка. Обаче тези хора още имаха сърца. Един от тях се качи на палубата, после друг го последва, и трети. Навярно тайно се надяваха бурята да намалява, земя да се вижда отнякъде или помощ някаква. Но всичко си бе същото. И тъй след няколко качвания и слизания настана неловко мълчание. Пръв заговори гърка:

-Ами то, такова... Момко, ние нямаме друг избор. – изражението, с което гледаше Йонас, беше и състрадателно, но и решително. – Може туй да е глупост някаква и със сигурност по закона ще е убийство, но и ти сам каза: „отървете се от мене“. Затуй ние решихме да не те убиваме, но да те хвърлим във водата. То като помислим, все тая е дали ще те убием сега или морето ще го свърши вместо нас, но тъй решихме.

После двама започнаха да търкалят една голяма бъчва към палубата и повече от ясно бе какво са намислили.

-Боговете да се смилят над тебе. – каза един, след като Йонас вече бе затворен в бъчвата, а капака закован здраво над него."